HEM  › Veja. Tidlösa sneakers.

veja-tva-bilder-i-en-

Veja. Tidlösa sneakers.

Märket som vägrar välja mellan design och socialt ansvarstagande.

Veja startade i Paris 2005 som en motreaktion till den allt mer internetbaserade verkligheten som grundarna upplevde. De ville göra något konkret som kunde påverka människors riktning. Valet föll på sneakers som en symbol för tidsandan och med en längtan efter att förändra en industri som är allt annat än uppbygglig för människor och natur.
Veja betyder “titta” på brasiliansk portugisika och det franska märket har all sin produktion i Brasilien. Som inköpare kan vi följa deras produktionsval genom att de är transparenta med vilka de arbetar med och hur. Veja sätter själva sina bomullspriser högre än och oberoende av världsmarknadspriset samt skriver avtal med bomullsodlarna på årsbasis. Det gör att odlarna kan planera sin verksamhet och det ger dem en trygghet i vetskapen om kontinuerlig inkomst över tid. All bomull är ekologisk och priserna per kilo anges på Vejas webbplats.

Priset per par är inte bara avhängigt av råvarupriset, men också av kostnader för personal och frakt. Veja arbetar enligt fair trade-principen där löner och villkor för alla i produktionskedjan är noga kontrollerade. Bomullsbönder får 40 % av sin skörd betald i förskott för att säkerställa goda levnadsvillkor för de som verkar i området. För naturgummit som används i sulorna betalar märket dubbla världsmarknadspriset och man köper det via ett kooperativ. Priset är offentligt på Vejas webbplats och kooperativet garanterar att gummit köps direkt av familjeägda gummiproducenter som skördar gummit på ett för skogen och för människorna hållbart sätt. Det här sättet att handla med gummi säkerställer att familjerna som bor där har en tryggare inkomst, därigenom ett tryggare boende, vilket gör att området och samhället blir starkare.
Även i sitt eget lokalområde i Frankrike gör Veja vad de kan för att ta socialt ansvar. Deras lager och webbshop i Paris sköts av personal från Ateliers Sans Frontières, en organisation som anställer nyanlända och med syfte att öka den kulturella mångfalden på arbetsplatser och ge fler nyanlända den arbetslivintroduktion som krävs för etablering i samhället.
Veja inspirerar och har med sitt kontinuerliga förbättringsarbete förändrat branschen till det bättre. Vi är stolta över det urval du hittar på Green Laces hyllor!