HEM  › Vad menar vi med miljövänliga träningskläder?

Vad menar vi med miljövänliga träningskläder?

Varför har vi valt att sälja träningskläder från Girlfriend Collective? Jo, för att de är veganska, för att de gör högkvalitativa, väldigt snygga styles, för att de är inkluderande i såväl storleksutbud som i sitt bildspråk och för att de anstränger sig i alla led för att göra sin verksamhet hållbar. Idag vill vi lyfta upp några saker som vi gillar med hur märket arbetar.

Girlfriend Collective gör större delen av sitt sortiment av återvunna konsumentförpackningar (det som brukar kallas post consumer plastics) och anledningen till att märket valt Taiwan som tillverkningsland är just för att landet har ett avancerat och noga kontrollerat system för återvinning av invånarnas sopor. Av de flaskor som är återvinningsbara tillverkas fyra kategorier av ny plast och Girlfriend Collectives toppar och byxor tillverkas av plast nummer ett, vilken också kallas pet (som ju är den sorts plast som alla polyesterplagg, återvunna eller ej, tillverkas av).
Soporna kommer till fabriken i balar, etiketter och lock avlägsnas och flaskorna sorteras efter färg. De genomskinliga flaskorna blir malda till flisor, vilka sedan smälts till långa trådar och till slut klipps ner till pellets. Pelleterna värms igen och dras ut till fina trådar som sedan spinns till ett garn. Slutligen stickas plaggen omsorgsfullt och vi får den mjuka, men kraftiga, fyrvägsstretchen som gör att märket står ut bland andra.

Du kanske har sett att vi anger hur många flaskor som använts vid tillverkningen av respektive plagg? I varje steg i tvättas och vägs också plasten. Det säkrar en ren produkt och även att vi just vet exakt hur många flaskor som används till varje plagg. 
Infärgningen av plagg är generellt sett en svårsmält process för miljön. Du har säkert sett hemska bilder på floder utanför klädfabriker där restvattnet från fabrikerna töms rätt ut i det vatten lokalinvånarna ska leva med. Girlfriend Collective använder Oeko tex-certifierad färg men lägger ändå mycket krut på att rena avloppsvattnet från fabriken. Vattnet från fabriken renas i ett separat reningsverk där det färgade vattnet och fibrerna från klädtillverkningen separeras tills vattnet blir rent igen. Det slam som blir över efter den processen går tillbaka till en lokal fabrik som gör gatsten. Så istället för att slammet hamnar på en soptipp blir det till nya trottoarer i Taiwan.
Vi gillar verkligen att klä oss i de här kläderna! På gymet, på hemmakontoret, under den lyxiga kimonon till ett restaurangbesök. Girlfriend Collective är för alla former, för att bäras under lång tid. Passa på att prova du också!